Μπορεί το άκουσμα και μόνο της λέξης ανακαίνισης να μας φέρνει στο μυαλό γκρεμίσματα, μπάζα και άλλες παρόμοιες εργασίες, αλλά αυτή η είκονα δεν είναι απαραίτητα και η πιο αντιπροσωπευτική. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το βάψιμο είναι στην ουσία μία βασική και πολύ αποτελεσματική μορφή ανακαίνισης. Τα σωστά βαψίματα σπιτιών μπορούν να τα ανανεώσουν απλά και γρήγορα και γενικά να αλλάξουν την ατμόσφαιρα μέσα στους χώρους τους. Υπάρχουν μάλιστα και κόλπα και τεχνικές που μπορούν να κάνουν ένα σπίτι να φαίνεται πιο μεγάλο και πολύ πιο φωτεινό απ’ ότι είναι.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες εργασίες ανακαίνισης, τα βαψίματα είναι ιδιαίτερα απλά και δεν χρειάζονται υλικά ή ειδικά εργαλεία. Το κυριότερο όμως είναι ότι το βάψιμο είναι κάτι που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας μας και χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή ενός εξειδικευμένου συνεργείου. Το μόνο που χρειάζεται για ένα καλό βάψιμο είναι τα κατάλληλα χρώματα και μπογιές, βούρτσες ρολά και άλλα παρόμοια εργαλεία και φυσικά αρκετή υπομονή, καλή διάθεση και μεράκι. Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές από τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ένα σχεδόν επαγγελματικό βάψιμο στο σπίτι σας μόνοι σας.

Πλύντε καλά τα ρολά σας

Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά πολλοί δεν δείχνουν την δέουσα προσοχή στα ρολά τους πριν ξεκινήσουν το βάψιμο. Ακόμη και αν το ρολό σας είναι ολοκαίνουργιο και άσχετα με το πόσο καθαρό δείχνει, πριν ξεκινήσετε το βάψιμο καλό είναι να το πλύνετε με ζεστό νερό και λίγο κρεμοσάπουνο ή σαπούνι αν δεν έχετε. Στη συνέχεια στραγγίξτε το με το χέρι σας. Το πλύσιμο αυτό δεν είναι τόσο για να καθαρίσει το ρολό όσο για να έρθει μια ομοιομορφία στην επιφάνεια του και να έχετε και ομοιόμορφο βάψιμο.

Το γυαλόχαρτο είναι φίλος σας

Η προετοιμασία πριν το βάψιμο είναι το κλειδί της επιτυχίας, αν λοιπόν θέλετε να έχετε ένα ομοιόμορφο κι επαγγελματικό τελικό αποτέλεσμα στο βάψιμο σας, καλό θα ήταν να προετοιμάσετε κατάλληλα και την επιφάνεια των τοίχων σας. Πάρτε λοιπόν ένα καλό γυαλόχαρτο και ξεκινήστε στο τρίψιμο σαν τον Ντάνιελ-Σαν! Το τρίψιμο πρέπει να γίνεται με οριζόντιες κινήσεις αριστερά και δεξιά και από το κάτω μέρος του τοίχου προς τα πάνω. Εννοείται ότι θα πρέπει να τρίψετε πολύ πιο έντονα τις τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνεια, έτσι ώστε να γίνει στο τέλος όσο το δυνατόν πιο λεία.

Σφραγίστε την ταινία με τη σπάτουλα σας

Ακόμη και οι πιο αρχάριοι στο βάψιμο ξέρουν πως καλό είναι να περνάμε κολλητική ταινία ή ειδική χαρτοταινία στα σοβατεπί και γενικά στις επιφάνειες πουν δεν θέλουμε να λερωθούν καθόλου από την μπογιά κατά το βάψιμο. Η ταινία θα κάνει καλή δουλειά, αλλά πάλι μπορεί να περάσει λίγη μπογιά από τα κενά σημεία ανάμεσα σε αυτή και τον τοίχο σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να σφραγίσετε την ταινία και να την κάνετε «ένα με τον τοίχο» και αυτό μπορείτε να το πετύχετε πολύ απλά περνώντας την σπάτουλα σας πάνω από την ταινία και πιέζοντας ελαφρά αφού την έχετε τοποθετήσει. 

Βάψτε έναν τοίχο την φορά

Πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν την λεγόμενη λογική των παζλ στα βαψίματα σπιτιών: βάφουν πρώτα τις γωνίες των τοίχων με το πινέλο και στη συνέχεια το εσωτερικό των τοίχων με το ρολό τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό και θεωρητικά να μας γλυτώνει από κόπο και χρόνο, αλλά είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ανομοιόμορφα αποτελέσματα στο βάψιμο. Ο σωστός τρόπος να βάψετε το σπίτι σας λοιπόν, είναι να βάψετε τον κάθε τοίχο ξεχωριστά έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία σε όλη την επιφάνεια του και γενικά το συνολικό αποτέλεσμα να είναι όμορφο.

Βουτήξτε καλά το πινέλο σας

Και κλείνουμε με μία πολύ βασική αλλά και πολύ χρήσιμη συμβουλή: να βουτάτε το πινέλο σας όλο μέσα στον κουβά με την μπογιά, μέχρι δηλαδή το μέταλλο που συγκρατεί τις τρίχες. Αφού μαζέψει την μπογιά το πινέλο σας, χτυπήστε όλες τις πλευρές του στο χείλος του κουβά για να φύγει το χρώμα που περισσεύει.